Castelul Banffy

posted Feb 27 2017

Castelul Banffy

În istoria Transilvaniei este vizibilă amprenta lăsată de 5 familii nobiliare foarte puternice și foarte vechi. Este vorba despre familiile Bánffy, Teleki, Bethlen, Haller și Brukenthal. Aceste familii au deținut, de-a lungul secolelor, proprietăți uriașe, județe întregi, proprietățile lor găsindu-se prin toată provincia. Din acest motiv, vom povesti cu vremea despre mai multe palate și castele Bánffy sau Teleki. Numai în județul Cluj, spre exemplu, sunt cel puțin 5 proprietăți Bánffy.

Castelul Bánffy de la Bonțida este cel mai mare castel din Transilvania. A fost construit între 1437 și 1543 și apare menționat într-un raport militar din 1680 care spune că existau fortificații în jurul conacului. În secolul 18, Dionisie/Denes Bánffya încercat să reproducă frumusețea parcurilor de la Versailles și Schonbrunn la castel, drept pentru care a apelat la grădinarul Johann Christian Erras. Acesta a proiectat o grădină cu fazani și un sistem de alei în formă de trident. Aleile tridentului aveau, fiecare, 1.000 de metri și erau mărginite de tei.

Ultimul proprietar al castelului, înainte de perioada comunistă, a fost Miklós Bánffy, conte de Losoncz, fost ministru de Externe al Ungariei. În 1944, familia a fost evacuată de trupele germane, care au folosit castelul drept spital. După care, când s-au retras, i-au dat foc, distrugând pinacoteca, biblioteca și o bogată galerie de portrete. În perioada comunistă, castelul a funcționat ca CAP, parcul a devenit pășune, iar în 1963, când aici se filma Pădurea Spânzuraților, a ars una dintre clădiri.

În 1990, castelul a fost declarat monumente istoric. Renovarea a început în 1999, sub patronajul Prințului Charles al Marii Britanii. Astăzi se poate vizita pentru taxa modică de 3 lei și aici au loc frecvent manifestări culturale (proiecții de filme în cadrul TIFF, concerte etc).

Există și o legendă, care spune că o doamnă de rang foarte înalt, apropiată familiei Bánffy, și-a înșelat la castel soțul cu un tânăr ofițer. Dar au fost văzuți și deconspirați de un băiat de la grajduri. Atunci, doamna cu pricina a ordonat execuția băiatului care a dat-o de gol, iar fantoma lui, se spune, se arată și azi, în unele nopți, pe teritoriul castelului.

 

sursa : www.printransilvania.ro

dtadmin

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *

EnglishFrançaisDeutschMagyarRomână